Spam of niet aankomende mail?

Greylisting

Op veler verzoek wordt "greylisting" niet meer gebruikt op de Tuxic mailserver. Greylisting zorgt ervoor dat mail die van een onbekende server komt, eerst 5 minuten wordt tegengehouden, maar dat betekent dat mail van mensen die je niet kent later aankomt én dat mail van sommige afzenders helemaal niet aankomt omdat de 2e keer vanaf een andere server wordt verstuurt.

Zonder greylisting komt er (veel) meer mail aan op de server, die vroeger al bij voorbaat niet werd aangenomen. Het gevolg is dat je meer spam krijgt, maar die spam wordt op de nieuwe server dan wel weer beter gecategoriseerd, dus spam heeft vaak al ***SPAM*** in het Subject.

Voor je email-account kan je filters activeren (server-side of in Thunderbird) die alle spam gewoon meteen naar je Junk-mailbox filteren. Tuxic gooit het niet automatisch weg, omdat er soms een false positive tussen zit (van die mensen die een word-document mailen en geen Subject invullen bijvoorbeeld). Server-side filters kan je aanzetten via de Roundcube Webmail (onder Settings -> Account -> Mail filter) of via ISPConfig (inloggen met je email adres, niet met een admin-account op https://manage.tuxic.nl/ ).

Ook voor de mailinglijsten kan je filters instellen, via de mailman-instellingen. Handige filters daar zijn dus om alles met ***SPAM*** meteen te discarden en alles met een hoge X-Spam-Score (header) on hold te zetten.

Een alternatief voor Greylisting is SPF: de server controleert in het dns-record of de afzender wel mail mag versturen voor het domein waarvan hij mail aanbiedt. SPF werkt goed tegen gespecialiseerde spambots, maar houdt geen spam tegen die verstuurd wordt via gehackte accounts van "echte" gebruikers. Helaas is dat laatste nogal vaak het geval. SPF is geactiveerd voor alle domeinen die op Tuxic worden gehost, je kan dus alleen maar mail versturen vanaf (of via) mx.tuxic.nl of de website-host. Op dit moment wordt mail voor domeinen die nog géén SPF geactiveerd hebben, op de server nog geaccepteerd, maar gezien de grote hoeveelheid spam die daartussen zit, zal dat niet lang meer duren.